Opera s nacistickou tematikou vyvolala v Nemecku škandál

08.05.2013 Celý región

Berlín 7. mája (TASR) - Súčasné prevedenie opery hudobného skladateľa Richarda Wagnera Tannhäuser vyvoláva v Nemecku rozruch, pretože sú v ňom scény s nacistickou tematikou - ukazujú ľudí zomierajúcich v plynových komorách a celé rodiny, ako si pred popravou holia hlavy.

Hovorkyňa opery v západonemeckom meste Düsseldorf Monika Dollová dnes uviedla, že diváci v publiku "pískali a boli šokovaní" sobotňajšou premiérou operného predstavenia.

Hovorkyňa poznamenala, že operný súbor Deutsche Oper am Rhein diskutuje o tom, či zmierni provokačné pasáže, ktoré dodal do originálu režisér Burkhard Kosminski.

"Diváci pískali a búchali dverami, keď pred koncom predstavenia na protest odchádzali z budovy opery," uviedol dnes šéf mestskej židovskej obce Michael Szentei-Heise pre tlačovú agentúru AP. On sám označil adaptáciu hudobného diela mestským operným súborom za "nevkusnú a nepatričnú".

Riaditeľ opery Christoph Meyer napísal vo vyhlásení, že operný súbor nikdy nechcel uraziť city divákov. "Toto nie je o napodobňovaní obetí, ale o žialení nad nimi," vysvetlil.

V úvode predstavenia v Düsseldorfe vidieť účinkujúcich vo vnútri sklenených komôr, ako padajú na dlážku a valí sa na nich biela hmla - čo je odkaz na masové vraždenie Židov v nacistických koncentračných táboroch. Po pol hodine hudba prestane znieť a na javisko vystúpi rodina. Rodičia a ich deti si holia hlavy a potom ich zastrelia - to je ďalší odkaz na zaobchádzanie so židovskými väzňami počas holokaustu.

Pôvodná opera Tannhäuser je zasadená do stredoveku a prvýkrát ju predviedli v Drážďanoch v roku 1845. Vychádza z tradičnej povesti o bardovi Tannhäuserovi a súčasťou deja je spevácka súťaž na hrade Wartburg v strednej časti Nemecka.

Líder židovskej komunity Szentei-Heise namietal proti zaradeniu scén pripomínajúcich holokaust, ktorý sa stal takmer 100 rokov po prvom predstavení tejto opery.

"Táto opera nemá s holokaustom nič spoločné. Ale myslím si, že diváci to dali súboru a režisérovi jasne najavo," dodal Szentei-Heise.

Hudobný skladateľ Wagner, horlivý antisemita, je v Nemecku aj inde dodnes spornou postavou, hoci od jeho smrti uplynulo takmer 130 rokov. Jeho obdivovateľom bol tiež Adolf Hitler a hranie Wagnerových diel sa v Izraeli stále pokladá za tabu.
 

Vyberte región